Det nordiske transplantationssamarbejde fylder 50 år

Der er inviteret til fællesnordisk højtideligholdelser den 9. maj, hvor transplantationssamarbejdet Scandiatransplant markerer sit 50 års jubilæum.

Centralt i fejringen af Scandiatransplants virke er de mange patienter, der gennem årene har nydt godt af udvekslingen af donororganer i nordisk regi. Om eftermiddagen den 9. maj afholdes der i den store rådhussal på Aarhus’ ikoniske rådhus’ rådhussal en reception, hvor der bl.a. bliver vist en film med en nyretransplanteret, dansk mand, som fik livet igen efter at have modtaget en donornyre via Scandiatransplant-samarbejdet.

”Manden i filmen måtte efter tre transplantationer vente lang tid på at finde et egnet match p.g.a. antistoffer. Men via Scandiatransplant-samarbejdet har han fået en nyre fra udlandet, der nu har virket i hvert fald i 10 år, og patienten er fuldt ud arbejdsdygtig,” fortæller Kaj Anker Jørgensen, der er medicinsk direktør i Scandiatransplant.

Han påpeger, at det især er i sager, hvor det er svært at finde et egnet match, at Scandiatransplant viser sin store styrke.

”Det her med, vi samarbejder, er især vigtigt for patienter med mange antistoffer, hvilket f.eks. kan skyldes, man allerede er transplanteret flere gange. Det er ligesom kernen i samarbejdet, at vi i alle landene udvider vores muligheder, hvad angår de lidt mere svære match,” siger Kaj Anker Jørgensen.

Scandiatransplant er påbegyndt ved Nordisk Råds hjælp i 1969. Det har altid haft kontor i Aarhus bl.a. p.g.a. den karismatiske læge Flemming Kissmeyer-Nielsen. Der er transplanteret over 50.000 organer indenfor Scandiatransplant i de seneste 50 år, og i øjeblikket transplanteres cirka 2000 om året indenfor Scandiatransplant.

” Vi i Scandiatransplant er en forening, som består af de hospitaler, der transplanterer organer i medlemslandene. Hovedopgaven er at sørge for, at organerne bliver brugt bedst muligt i hele Norden. Når vi snakker nyrer, handler det om at få de bedste match,” siger Kaj Anker Jørgensen.

50-års jubilæet fejres ud over med reception på rådhuset i Aarhus i den store rådhussal med en middag på kunstmuseet Aros.

Læs mere om Scandiatransplant her
Læs mere om Flemming Kissmeyer-Nielsen
Se Flemming Kissmeyer-Nielsen i 1979’s udgave af Fup eller Fakta