Dansk forskning skal gavne nyresyge i hele Europa

Professor Christoffer Laustsen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital skal i samarbejde med europæiske kolleger udvikle en ny, avanceret MRI-scanningsundersøgelse af kronisk syge nyrepatienter, som skal være standarden for alle scanningsundersøgelser i Europa.

Innovationsfonden støtter projektet, der er led i et større internationalt forskningssamarbejde.

MRI scanning står for Magnetic Resonance Imaging og er en teknik, hvor radiobølger og magnetisme typisk anvendes til at danne billeder af kroppens indre.

Aarhus Universitet oplyser i en pressemeddelse, at den danske del af studiet, som Christoffer Laustsen står i spidsen for, er en del af et europæisk forskningssamarbejde.

Seks forskningsgrupper er gået sammen for at bevise, at de avancerede MRI-scanningsmetoder kvantitativt kan måle nogle specifikke parametre for nyrerne, der giver lægerne bedre mulighed for at diagnosticere og følge behandlingen af den enkelte nyrepatient.

Med godt 2,4 mio. kr. i ryggen fra Innovationsfonden og det europæiske ERA PerMed-initiativ under EU’s Horizon 2020-program skal Christoffer Laustsen undersøge, hvor præcist MRI-scanninger kan vise de ændringer i nyrerne, der sker hos patienter med nedsat nyrefunktion. Målet er, at den nyudviklede MRI-nyre-scanning bliver til en standardundersøgelse, og at alle klinikker og hospitaler overalt i Europa kan optage den samme type MRI-scanning og få de samme svar, hvilket ikke er muligt i dag.