Danmarksrekord! Men alt for lang ventetid øst for Storebælt

Nye tal fra Scandiatransplant viser flot fremgang i antallet af nyretransplantationer, men den positive udvikling sker kun i Aarhus og Odense.

”Jeg tager hatten af for Aarhus Universitetshospital og Odense Universitetshospital, hvor man begge steder har transplanteret rekordmange nyrer i 2015,” siger Jan Rishave, formand for Nyreforeningen.

Sjælland er nødt til at blive bedre

”Vi ser desværre ikke den samme positive udvikling øst for Storebælt. Her er der tilbagegang i antallet af nyretransplantationer. Især undrer det mig, at antallet af afdøde donorer er så lavt, når man både i Aarhus og Odense har formået at forbedre dette tal. Måske er det intensivafdelingerne på Sjælland, der skal blive bedre til at spotte egnede donorer, måske er der noget helt andet galt? En ting er dog klart; hvis der kan rettes op på antallet af transplantationer på Rigshospitalet, så kan der gøres et ordentligt indhug i ventelisten,” siger Jan Rishave.

En nyretransplantation har stor betydning for livskvaliteten, og det er afgørende for de mennesker, der venter på en ny nyre, at ventetiden ikke er for lang.

Stor forskel i ventetiden

”I Aarhus er ventetiden på en nyretransplantation ca. 9 måneder, mens den i Odense er ca. 7 måneder. Det kan efter min mening ikke gøres meget hurtigere end det. I København er ventetiden ca. 29 måneder, så det er her, der skal sættes ind,” siger Jan Rishave.

Malene Madsen på 36 år fra København har ventet i 4 år på en ny nyre. Hun fortæller: ”Man skal huske at leve mens, man venter, men uvisheden bliver sværere og sværere at leve med, jo længere tid der går. Det er frustrerende ikke at kunne planlægge sin fremtid og at være tvunget til at sætte dele af livet på standby på ubestemt tid. Jeg kan f.eks. ikke beslutte at få et barn, når jeg ikke ved, hvornår en ny nyre gør det muligt for mig at leve et liv uden dialyse hver eneste dag. Lige nu ved jeg ikke engang, om det overhovedet bliver muligt for mig at nå at få et barn.”

Nyreforeningen vil nu bede Sundhedsstyrelsen om at iværksætte en undersøgelse, der kan afdække, hvad der skal til for at Rigshospitalet kan opnå samme flotte tal som i resten af landet.

Mere information

For yderligere information og udtalelser kontakt Jan Rishave, formand for Nyreforeningen, tlf. 28 90 93 14, jan.rishave@gmail.com.

For kontakt til case kontakt Karina Krammer, kommunikationskonsulent, tlf. 41 19 51 00, kek@nyre.dk

Fakta

Se alle tallene her: www.scandiatransplant.org