Afstand i hjemmet og undgå ekstra d-vitamin

Det kræver ekstra omtanke at være nyresyg eller bo sammen med en nyresyg i disse Corona-tider.

“Men prøv at holde så stor afstand til andre mennesker som muligt.  Også indenfor hjemmets fire vægge og brug så ellers din sunde fornuft”. Sådan lyder rådene fra overlæge Helle Thiesson fra Odense Universitetshospital.

Ingen snacks af samme skål

“Nogle vælger ekstremer og bor i hvert sit sit værelse. Men hvis begge parter er raske i hjemmet, så er min anbefaling så høj håndhygiejne som muligt. Og at skifte tøj, hvis man mener, det er nødvendigt, når man kommer hjem. Hvis man mener, man er ved at blive syg, så kan man isolere sig og om muligt sove i hvert sit rum”, siger hun og tilføjer:

“Hvis man sidder i samme sofa og spiser snacks af samme skål, så er der bare større risiko for smitte”.

Generelt gælder det, at jo færre man inviterer ind i sit hjem jo bedre. Det er den måde, man får stoppet smittekæden på. Og man skal huske på, at der er rigtigt mange, der har luftvejsinfektioner lige nu, der ikke har noget med corona-virus at gøre.

Nej til ekstra d-vitamin

Vi er også blevet spurgt om, det kan hjælpe på immunstatus at tage ekstra d-vitamin, hvis status er lav?

Her er Helle Thiessons svar et klart nej.

“Hvis en nyrepatient tager ekstra d-vitamin, så kan kalken i blodet blive for høj, og det er ikke godt. Nyrepatienter er nogle af dem, man holder mest øje med, og mange får ekstra d-vitaminer i forvejen igennem deres medicin.

Ingen lovhjemmel for sygemelding

Mange af de spørgsmål Nyreforeningen får, går på, om man kan tillade sig at melde sig syg, hvis man er bekymret for at slæbe smitte med sig hjem til en svækket partner.

Her er svaret også nej. Det er der ingen lovhjemmel for.

Her er en række gode telefonnumre og hjemmesider

Du kan altid ringe til Nyreforeningens socialrådgiver på telefon: 50 93 59 50.

Du kan også altid tage kontakt til  Sundhedsstyrelsens døgnbemandede hotline om coronavirus. Telefon 70200233

Sundhedsstyrelsens side om Coronavirus

Samlet side fra myndighederne. www.coronasmitte.dk.

Styrelsen for patientsikkerhed: www.stps.dk

Sundhedsstyrelsen: www.sst.dk

Statens Seruminstitut: www.ssi.dk

Udenrigsministeriet. www.um.dk

Videnskabeligt begrundet information efterspørges

Også i begyndelsen af marts henvendte mange nyresyge sig med spørgsmål om Covid-19 eller Coronavirus.

“Problemet er blot, at vi ikke rigtigt ved noget”. Vi har ingen data, der viser, at transplanterede er mere udsatte for virus end andre, siger Helle Thiesson, der er overlæge på Nyremedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital og formand for Nefrologisk Selskab.

Skal nyresyge henvende sig til deres klinik ved tegn på forkølelse?
“Hvis de har feber, så ja. Men det har de jo altid skullet gøre.

Bør transplanterede melde sig syge fra arbejde?  Kun hvis de er syge.

Skal man holde sig væk fra blodprøvetagning, hvis man er transplanteret eller har børn, der er det? Nej. Men man kan prøve at vælge nogle tidspunkter, hvor der ikke er så mange og ellers holde god afstand til andre.

Er der undersøgelser fra Kina og Italien, der dokumenterer fakta fra immunosuprimerende personer? Nej.

Hvordan er vores odds som nyrepatienter, hvis vi bliver ramt af Corona?
“Min fornemmelse er, at langt de fleste nyrepatienter blot vil opleve Corona-virussen som en mild snue. Men igen. Vi mangler data, siger Helle Thiesson, der lover at melde ny viden videre til Nyreforeningen så hurtigt som muligt. Også selv om hun netop nu arbejder hjemme, som så mange andre.

Nyreforeningens sekretariat

Nyreforeningens sekretariat følger myndighedernes anbefalinger og arbejder hjemmefra indtil 14. april. Men du kan altid kontakte os på mail@nyre.dk eller ved mail eller telefon direkte til medarbejderen.

Vi anbefaler, du følger Sundhedsstyrelsens retningslinier for mennesker i en særlig risikogruppe, hvis du er i en sådan.

• Bliv hjemme i den udstrækning det er muligt.
• Undgå steder med mange mennesker, som er tæt på hinanden. Vi fraråder, at du bruger offentlige transportmidler særligt i myldretiden.
• Sørg for ekstra god håndhygiejne. Vask dine hænder grundigt, hvis du f.eks har rørt ved håndtag, og når du kommer hjem. Overvej at anvende handsker, når du går ud.
• Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne og til slimhinderne i næse, mund og øjne.
• Hold afstand til andre mennesker, især hvis de ser ud til at være syge. Dråber fra hoste og nys spreder sig i luften i 1-2 meters afstand, hvorfra de kan smitte andre via mund, næse og øjne. De bliver dog ikke hængende i luften og falder til jorden.
• Mindsk fysisk kontakt (håndtryk, kram og kys) og sociale aktiviteter såsom fitnesscentre, klubber, større familiearrangementer og pasning af børnebørn.
Kontakt den læge, der behandler dig, hvis du er i tvivl om du tilhører en sårbar gruppe.

Click here to add your own text

Click here to add your own text

Click here to add your own text

Click here to add your own text