Citronkage

Citronkage

Citronkage

Af Sofie Wendelboe, klinisk diætist i Nyreforeningen

Et medlem har sendt mig en opskrift på citronkage, og spurgt om den kan anbefales, når det er nødvendigt, at spare på kalium og fosfat. Ofte er det muligt at justere på de retter, der findes i kogebøger og på hjemmesider, så de bliver mere nyrevenlige.

Citronkagen indeholder blandt andet smør, sukker, hvedemel, vaniljestang, vaniljesukker og flormelis. Alle disse ingredienser kan sagtens anbefales, når det er nødvendigt at spare på kalium og fosfat.

Citroner indeholder kalium, men 1½ citron i en hel kage, der deles i 10 stykker, kan sagtens anbefales. Ifølge opskriften kunne bagepulver udelades, og derfor er dette gjort.

Mængden af æg og marcipan er reduceret, så i stedet for 4 æg, er det nu 2 hele æg + 3 æggehvider (svarer til 2 bægre), og mængden af marcipan er halveret.

Hvis kagen deles i 10 stykker, giver den 475 kcal, 5,6 gram protein, 0,1 gram salt, 110 mg kalium og 75 mg fosfat. Dette er mindre end 10 % af den daglige anbefaling af kalium og fosfat, og lidt mindre end indholdet i 1 dl mælk, og kan derfor sagtens anbefales til et mellemmåltid.

De få ændringer i ingredienserne til kagen, har reduceret kalium og fosfat i 1 stykke fra 125 mg kalium og 140 mg fosfat. Dvs. at fosfat er næsten halveret.

Jeg bliver indimellem spurgt om det virkelig kan betale sig med småjusteringer, og det kan det sagtens. Det kan sagtens være småjusteringer, som sikrer, at du ikke får for meget kalium og fosfat.

I den gode sags tjeneste har jeg bagt den justerede citronkage, og den smager virkelig godt.

Oprindelig opskrift Justeret opskrift Kommentar
250 gram smør 250 gram usaltet smør Ved at vælge usaltet smør, kan der spares på salt, hvilket er fornuftigt for stort set alle med nedsat nyrefunktion.
250 gram rørsukker 250 gram sukker Det har ikke den store betydning, hvilken slags sukker du vælger.
250 gram hvedemel 250 gram hvedemel
½ vaniljestang ½ vaniljestang Det er ret dyrt, så det er også muligt at bruge en ekstra tsk. vaniljesukker i stedet
2 tsk. vaniljesukker 2 tsk. vaniljesukker
1½ stk. stor citron, økologisk 1½ stk. stor citron, økologisk Fordi skallen skal bruges i kagen, er det vigtigt, at den er økologisk, så der ikke er rester sprøjtemidler
4 stk. æg 2 hele æg

3 æggehvider (2 bægre)

Ved at ændre på dette, spares der 200 mg fosfat (svarer til ca. 2 dl mælk)
1 stk. bagepulver Minus Fordi opskriften angiver at det kan udelades, er dette gjort.
110 gram marcipan 55 gram marcipan Halveret mængde af marcipan, hvilket reduceret indhold af kalium og fosfat til halvdelen, nemlig 150 mg kalium og 130 mg fosfat
2 dl flormelis 2 dl flormelis

Fremgangsmåde:

  • Rør smør med sukker
  • Flæk vaniljestang og skrab kornene ud. Kan evt. blandes med lidt sukker for at få det til at slippe
  • Riv marcipan på den grove dele af rivejernet
  • Riv skallen af citron på den fineste del af et rivejern og pres efterfølgende saften ud af citronen
  • Kom vaniljesukker, vaniljekorn, marcipan, citronsaft og citronskal i dejen
  • Tilsæt æg og æggehvider et ad gangen
  • Sigt hvedemel i og vend det i dejen
  • Smør en springform med smør
  • Fordel dejen i springformen
  • Bag kagen på anden nederste ribbe ved 175 grader i 45-60 minutter afhængig af størrelse på formen.
    Den er færdig når der ikke hænger dej ved, når du stikker i kagen med f.eks. en kødnål
  • Lad kagen køle af og pynt med drysset flormelis eller glasur.
    Glasur laves af flormelis tilsat lidt vand (brug 1 spsk. ad gangen)

Velbekomme