Antibiotika-kan-oege-risikoen-for-nyresten

Antibiotika kan øge risikoen for nyresten

Især blandt børn og unge kan behandling med antibiotika øge risikoen for at udvikle nyresten, viser et studie baseret på journaldata fra lægeklinikker i primærsektoren i Storbritannien.

Studiet er beskrevet på dagensmedicin.dk, som bl.a. skriver:

”Kombinationen af, at børn er den gruppe, der får mest antibiotika, og at nyresten er et voksende helbredsproblem i hele verden, bør resultaterne måske bidrage til en mere restriktiv brug af antibiotika, foreslår forfatterne. De mener, at resultaterne tyder på, at nyresten kan forebygges ved at reducere utilstrækkelig behandling med antibiotika, og ved at vælge alternative typer antibiotika til patienter, der har en øget risiko for at udvikle nyresten.”

Dagens Medicin skriver desuden, at forskerne bag undersøgelsen understreger, at der skal flere studier til for at påvise en årsagssammenhæng. Dog stemmer resultaterne af denne undersøgelse godt overens med andre undersøgelser, som viser, at antibiotikabehandling giver større forandringer af tarmens naturlige bakterieflora hos børn end voksne samt at sammensætningen af ens bakterieflora har betydning for dannelsen af nyresten.

Læs mere om undersøgelsen hos Dagens Medicin (kræver abonnement).

Studiet er udgivet hos Journal of the American Society of Nephrology.

 

Læs også: Stigning i børn med nyresten grundet usund livsstil