30 nyrepatienter afprøver nyrevenlig måltidskasse

Det er ikke let at vide, hvad der er bedst at spise, når man er nyrepåvirket.

Men nu er Rigshospitalet gået i gang med at undersøge, hvad der skal til for at leve mere sundt, når man er nyrepatient. I samarbejde med Meyers Madhus har hospitalet udviklet en måltidskasse, der i disse dage afprøves af 30 nyrepatienter, som led i et forskningsprojekt, som diætist Nikita Misella Hansen står i spidsen for.

Op mod 800.000 danskere lever med en tikkende bombe bag det raske ydre. Det sker i form af skjult nyrepåvirkning og sygdom, der i stor udstrækning peger tilbage på den mad, vi spiser til hverdag.

Rune Frederiksen fra København er en af de første forsøgsdeltagere, der skal i gang med at afprøve de nye opskrifter.

“Jeg har altid været meget bevidst om, hvad jeg spiser, selvom jeg ikke til daglig mærker, at jeg er nyresyg. Og man kan heller ikke se det på mig. Men det kan sagtens udvikle sig i den gale retning, hvis jeg ikke passer på. Alligevel har jeg ikke været opmærksom på, at mange madvarer, der tilsyneladende virker som et sundt valg, kan være skadelige”, siger Rune Frederiksen til Rigshospitalets medarbejdermagasin Indenrigs.

De 30 forsøgspersoner skal modtage måltidskasser og opskrifter de kommende 26 uger.

“Langt de fleste af os mærker ikke, at vores nyrer kan være påvirkede. Men når der er tegn på nedsat nyrefunktion, er der ikke tid eller råd til at løbe risikoen. Er skaden på nyrerne først sket, kan man ikke spise sig rask, men man kan sørge for at passe så godt på nyrerne som muligt, og her kommer måltidskasserne og den nyrevenlige hverdagsmad ind i billedet”, siger læge, ph.d. Louise Salomo, Nefrologisk afdeling, Rigshospitalet til Indenrigs. Hun kommer til at møde de mange patienter der deltager i forsøget.

Læs mere om undersøgelsen her