Tips til julemaden

tips-til-julemaden

Selvom du har en nyresygdom, skal du ikke snydes for julemaden og julegodterne. Herunder kan du se, hvordan ændret tilberedning af den klassiske julemad kan reducere indholdet af fosfat og/eller kalium samt øge dit proteinindtag. Du kan også finde nyrevenlige opskrifter til den søde tand.

Kartofler:

Skræl kartoflerne og skær dem i kvarte. Kog dem i rigeligt vand og kom 1 teskefuld salt i kogevandet. Efter tilberedningen er det vigtigt, at kassere kogevandet, da 30-50 % af kartoflernes kaliumindhold er i dette. Denne fremgangsmåde reducerer kaliumindholdet.

Kartofler på glas har ca. samme indhold af kalium som kartofler kogt som anbefalingen herover, derfor er det en god ide at bruge dem til brunede kartofler.

Skysovs:

Anvend bouillon eller sky i stedet for mælk, husk at vandet fra kartofler og grøntsager ikke må bruges, da det indeholder kalium. Denne fremgangsmåde reducerer både fosfat- og kaliumindholdet.

Rødkål:

Rødkålen snittes som vanligt og koges i 2-3 minutter med 1 teskefuld salt. Husk efterfølgende at kassere kogevandet. Derefter kan du gøre, som du plejer. Denne fremgangsmåde reducerer kaliumindholdet.

Frugt­:

Der kan oftest spises 100 g frisk frugt dagligt. For eksempel 1 appelsin eller 2 mandariner eller 100 g friske figner/ abrikoser. Du kan også vælge, at spise frugt fra dåse så kan du spise 200 g dagligt.

Risengrød:

Laves som angivet på pakken med grødris. I stedet for mælk bruges ”Flødevand” (halv piskefløde og halv vand). Denne fremgangsmåde reducerer både fosfat- og kaliumindholdet.

Ris á la mande og kirsebærsovs:

I stedet for mælk bruges ”Flødevand” (halv piskefløde og halv vand). I stedet for flødeskum bruges piskede æggehvider. Denne fremgangsmåde reducerer både fosfat- og kaliumindholdet samt øger proteinindholdet. Til kirsebærsovsen bruges bær på glas/dåse uden væsken de ligger i. Denne fremgangsmåde reducerer kaliumindholdet.