Vegetar

Nyresyg og vegetar

Kan man som nyresyg være vegetar? Svaret er ”Ja”, men det kræver ekstra opmærksomhed på kostens sammensætning for at få den næring, kroppen har brug for uden at få for meget fosfat og kalium. Vi guider dig til et vegetarisk liv her, men brug også gerne din diætist.

Af Annemarie Simonsen, klinisk diætist på Regionshospitalet Viborg og Skive, og Tina Falk Egdalen, klinisk diætist på Esbjerg sygehus

En vegetar er en person, som ikke spiser kød og fisk, men som spiser både æg, ost og mælkeprodukter. En person som hverken spiser kød, fisk, æg, ost eller mælkeprodukter kaldes en veganer.

Protein og fosfat

Næringsmæssigt har kød og fisk et højt indhold af protein. For vegetaren er æg (specielt æggehviden), ost, mælkeprodukter og tørrede bælgfrugter de vigtigste proteinkilder. De fleste nyresyge har brug for at begrænse indholdet af fosfat i maden. Kød og fisk har et lavt indhold af fosfat i forhold til indholdet af protein. Det samme gælder for æggehvide, hvorimod æggeblomme, ost og mælkeprodukter har et højt indhold af fosfat i forhold til indholdet af protein. Med hensyn til tørrede bælgfrugter har linser et lavt fosfatindhold, mens tørrede bønner og ærter har et højt indhold. Proteinindholdet i linser er tilsvarende lidt lavere.

Optagelsen af fosfat varierer afhængigt af fødevaretype. Optagelsen af fosfat fra animalske fødevarer, inkl. æg og mejeriprodukter er ca. 60 %, mens kun 40 % af fosfatindholdet i vegetabilske fødevarer, f.eks. linser og bønner, optages i kroppen. For tilsat fosfat er der ca. 90 % optagelse.

Kalium

Kaliumindholdet er højt i tørrede bønner, linser og ærter, såvel som friske grøntsager og frugt. Ved tilberedningen af grøntsager kan man fjerne en del af kaliumindholdet ved at skrælle og/eller findele grøntsagerne, inden de koges. Kog dem i letsaltet vand og smid kogevandet ud.

Vegetar før dialyse

For en nyresyg, som ikke er i dialysebehandling, kan det i nogle tilfælde være en fordel at spise en overvejende vegetarisk kost, hvis man ikke må få for meget protein. Det kræver dog, at appetitten er god, og det er vigtigt, at man får vejledning af en klinisk diætist med speciale i nyresygdomme for at undgå fejlernæring.

Vegetar i dialysebehandling

For en dialysepatient kræver det en god appetit at spise vegetarisk, da man pga. dialysebehandlingen har et højere proteinbehov, og proteinindholdet generelt er lavere i vegetarmad end i kød og fisk. Da fosfat- og kaliumindholdet ofte er højere i de vegetariske fødevarer, kan det betyde, at man må have ekstra fosfatbindere eller Resonium.

Nedenfor ses et eksempel på, hvad en vegetar på ca. 70 kg i dialysebehandling bør spise om dagen for at få tilstrækkeligt med kalorier og protein og ikke for meget fosfat og kalium.

Vegetartallerkenmodel

For vegetarer ser tallerkenen lidt anderledes ud, end du måske kender modellen, da bælgfrugter både kan dække dit behov for stivelse og protein. Det er vigtigt at vælge fødevarer fra alle 3 felter.

100 gram kogte bælgfrugter giver i gennemsnit 7 g protein, hvor 100 gram kylling giver 21 gram protein. Forskellige frø som chia, amarant og quinoa indeholder protein og kan indgå i madlavning, så proteinindholdet bliver højere.

Eksempel på dagskost

Morgen:
Chiagrød: Bland 1½ spsk. chiafrø med 1½ dl sojamælk i f.eks. et syltetøjsglas. Sættes i køleskabet til næste dag. Spises koldt. Toppes med blåbær og lidt müsli (eller havregrød og mælk eller sojamælk!).
1 grovbolle
1 spsk. hytteost
1 tsk. syltetøj

Frokost:
3/2 skiver rugbrød
Kold grøntsagspaté (link til opskrift nederst på siden)
Humus m. 4 grønne oliven
½ æg

Eftermiddag:
1 grovbolle
Friskost med smag
1 æble
2 småkager

Aftensmad:
Se tekst om tallerkenmodellen
Bønnegryde (se opskrift på www.nyreforeningen.dk/mad)

Sen aften:
1 grovbolle
Flødeost
3 småkager

I løbet af dagen:
1 sodavand (250 ml) og 50 ml kaffefløde til kaffen.

Vegetariske færdigretter

De seneste år er der kommet mange vegetariske og veganske produkter og færdigretter på markedet. Vi har undersøgt en række produkter. Proteinkilden er hyppigt en blanding af soja- og hvedeprotein eller rent hvedeprotein. Hvedeprotein har en lav biologisk kvalitet, set i forhold til kroppens behov. Vælg derfor primært produkter baseret på sojaprotein.

Ingen af de retter vi har set i dagligvarebutikker indeholdt tilsat fosfat, hvilket er positivt. Vær i øvrigt opmærksom på, at saltindholdet ofte er højt i færdigretter – også de vegetariske.

Svaret på spørgsmålet ”kan man som nyresyg være vegetar”? er således ”ja”, men det kræver ekstra opmærksomhed på kostens sammensætning for at få den næring, kroppen har brug for uden at få for meget fosfat og kalium. Brug derfor din diætist, hvis du er, eller tænker på at blive, vegetar.

Tips og gode ideer

Linser, kikærter og bønner egner sig godt til at blive frosset ned efter kogning.

Kikærter, mange slags bønner, humus og vegetarpostejer kan købes på dåse.

Se diætisternes forslag til vegetariske opskrifter.

 

Artiklen er bragt i Nyrenyt, september 2016