mad

Diæt ved nyresten

Nyrestenspatienter er igennem tiderne blevet udsat for et utal af ”forebyggende” kostråd. Der findes imidlertid kun ganske få råd, der er testet for deres virkning og effekt. Skrappe kostråd kan ikke retfærdiggøres, idet der ikke er nok dokumentation for dette.

Af kliniske diætister Anne Winsnes Rasmussen, Nordsjællands Hospital, Hillerød og Anne Marie Loff, Herlev Hospital

Visse fødevarer kan fremme nyrestensdannelse hos personer, som har tendens til at danne nyresten. Der er ikke bevis for, at personer uden tendens til at danne nyresten, kan fremprovokere nyresten ved at spise for meget af disse fødevarer. Udover kosten kan gener, miljøet, kropsvægt og væskeindtag påvirke nyrestensdannelse.

Det gælder for alle nyrestenspatienter, at det er vigtigt at drikke meget væske for at skylle de stendannende små krystaller ud med urinen, inden de bliver til sten. Dette kostråd anses for at være det allervigtigste. Drik 2-3 liter væske dagligt, så der dannes mindst 2 liter urin. Drik primært vand og fordel det gerne på hele døgnet.

Typer af nyresten

Der findes typisk 4 forskellige typer af nyresten, som behandles diætmæssigt forskelligt. Derfor er det vigtigt at vide, hvilken nyrestenstype man forsøger at behandle.

Calciumsten er den mest almindelige og findes som enten calcium oxalat (oxalsyre) eller calcium fosfat sten. Ca. 75 % af alle nyrestenspatienter har denne stentype. Calcium oxalat sten dannes, fordi tarmen udskiller ekstra meget calcium og oxalat til urinen. Dette kan i sjældne tilfælde også forekomme, hvis man er opereret i tarmen. Calcium fosfat sten dannes, når der er meget calcium i urinen, og urinen samtidig er basisk (har et højt pH).

Urinsyresten dannes, når urinen er vedvarende sur (lav pH). Ca. 5-6 % har denne stentype. En diæt rig på dyriske proteiner kan øge urinsyren i urinen, som dermed bliver sur. Den koncentrerede urinsyre kan bundfælde og danne en sten af sig selv eller sammen med calcium.

Cysteinsten opstår som følge af en medfødt genetisk disposition. Cystein i større mængde end normalt udskilles i nyrerne og ledes til urinen. Ca. 1 % af alle nyrestenspatienter har denne type sten.

Struvitsten dannes i forbindelse med eller efter betændelsestilstande i nyre og bækken. Ca. 10-20 % har denne stentype, der formodentlig ikke kan behandles med diæt.

Kostråd

Calcium oxalat Calcium fosfat Urinsyre Cystein Struvit
Begræns salt X X
Begræns dyrisk protein X X X X
Andet Vigtigt at få nok calcium fra kosten eller tilskud.Undgå levnedsmidler med højt oxalat indhold Vigtigt at få nok calcium fra kosten eller tilskud. Begræns purinholdige levnedsmidler. Undgå cysteinrige levnedsmidlerDrik ca. 4 l væske dagtligt. Der findes ingen anerkendt diæt.

 

Salt. Natrium fra salt får nyrerne til at udskille mere calcium i urinen. Høje koncentrationer af calcium bindes med oxalat og fosfat og danner sten. Smag maden til med krydderier og citron for at kompensere for smagen af salt. Man kan evt. fylde saltkværnen halvt med groft peber eller tørret chili, herved får man kun den halve mængde salt. Tilbered middagsmaden med friske råvarer og spis gerne resterne til frokost for at undgå salt fra almindeligt pålæg, hvor indholdet generelt er højt. Brød kan indeholde meget salt. Man kan selv bage brød med mindre salt (1-2 tsk. salt pr. kg mel). Se efter det grønne nøglehulsmærke eller sammenlign indholdet af salt på varedeklarationer.

Dyrisk protein øger udskillelsen af calcium og reducerer udskillelsen af citrat med urinen. Citrat forebygger nyresten, men syren i dyrisk protein reducerer citratindholdet i urinen. Desuden indeholder dyrisk protein puriner, der nedbrydes til urinsyre. Vælg fladt pålæg til frokost eller vegetabilsk pålæg, f.eks. en kartoffel- eller bananmad. Du kan også spise en fyldig salat med pasta, ris, bulgur, couscous eller kerner (vælg helst fuldkornsprodukterne), grøntsager og lidt kød eller fisk. Spis kun en halv portion kød, fisk, fjerkræ og æg til aftensmad. Fyld i stedet tallerkenen op med grøntsager, kartofler/ris/pasta. Tørrede bønner, linser og ærter bidrager desuden med gode planteproteiner, men skal undgås ved tendens til urinsyresten pga. et højt purinindhold.

Calcium binder oxalat fra maden, inden det når at blive til nyresten. Det er derfor vigtigt, at kosten er rig på calcium. En halv liter mælkeprodukt og 1 skive ost giver et godt bidrag. Derudover er f.eks. grønkål, broccoli og havregryn calciumrige.

Oxalat (oxalsyre) fra maden kan øge mængden af oxalat i urinen, hvor det i kombination med calcium danner calcium oxalatsten. Oxalat findes i særligt høje mængder i spinat, rabarber, nødder, hvedeklid, rødbeder, cacao og chokolade. Te og kaffe øger oxalat, men effekten ophæves, hvis man kommer mælk i. Ligeledes kan non-oxal tilsættes f.eks. rabarbergrød og stuvet spinat. C-vitamin omdannes til oxalat i kroppen, derfor skal ekstra tilskud undgås.

Puriner nedbrydes til urinsyre. De findes især i kød og fisk – i særligt høje mængder i indmad, bælgfrugter og drikkevarer med alkohol.

Cystein findes i særligt høje mængder i ost, nødder, hørfrø, sesamfrø, birkes og æg.

Citrat hæmmer dannelsen af sten fra krystaller af calcium oxalat og calcium fosfat. Ved at spise frugt og grøntsager, kan du øge mængden af citrat i urinen og dermed forebygge calciumsten. Urinen bliver mere basisk, derved forebygges urinsyresten.

Væske er, som nævnt i indledningen, det formodentlig vigtigste kostråd!

 

Bragt i Nyrenyt, juni 2015